Skip to content

Gii Gielista – Hvem lyver?

Ella Marie tar et oppgjør med politikere som lyver, mer spesifikt energiminister Terje Aasland, i sin nye låt Gii Gielista. Singelen er den andre hun slipper som soloartist, og hun legger ingenting mellom linjene i denne diss-tracken når hun caller energiministeren ut på ren løgn.

Låten forteller om følelsen av maktesløshet man kan ha i møtet med politikere og andre folk i makt, så dette er Ellas frustrasjonsutbrudd som kommer ut via denne låten. Nok en gang ser man at musikk kan være en kraftfull måte å uttrykke frustrasjon og uenighet på.

“11. - 18. mars stod jeg og 18 andre Fosenaksjonister tiltalt i Oslo tingrett fordi vi ikke hadde vedtatt boten vi fikk i forbindelse med Fosenaksjonene. I rettssaken tilkalte både vi og påtalemyndigheten vitner, og alle som blir stevnet som vitne i retten har plikt til å møte. Derfor stevnet vi energiminister Terje Aasland.  

Torsdag 14. mars møtte han i tingretten, og før han kunne begynne å forklare seg, måtte han avgi en forsikring om å forklare seg sant til dommeren. Dette gjorde han, og lovet på "ære og samvittighet" at han ikke skulle legge skjul på noe i saken. Deretter satte han seg ned, og etter min mening, løy fra start til slutt. Han nektet å innrømme at det var aksjonens fortjeneste at han og statsministeren beklaget menneskerettighetsbruddet på Fosen, og presterte til og med å si at de hadde planlagt en beklagelse i lang tid. Hvor på dommeren spør han "Hvorfor tok det 500 dager å planlegge en slik beklagelse?". Det hele ble satirisk og høyst komisk (der av tekstlingen: Goasi mun jur bohkosan / Jeg brøt nesten ut i latter). 

Etter at Aasland hadde vitnet ferdig tok jeg opp telefonen, og så en melding fra min tante. Hun hadde fulgt med på live streamen. På meldingen stod det "Dat gielista nu ahte neavri vel dánsu" som betyr "Han lyver så djevelen danser". Og der ble starten på denne låten!”  Ella Marie

Ella Marie er en samisk artist og aktivist fra Tana i Finnmark. Gjennom syv år som frontfigur i bandet ISÁK, har hun blitt hyllet for sin energiske scenepersonlighet og lidenskapelige formidling av joik. Hun lanserte sin solokarriere og debuterte med låten Sániid våren 2024.

Ella Marie fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2018, da hun gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK. Hun har siden brukt plattformen sin til å kjempe for samiske rettigheter, og har gjennom en årelang innsats for å beskytte samiske landområder blitt anerkjent som en av de fremste aktivistene og rettighetsforkjemperne i Norge i dag.

Selv om Ella Maries musikk bærer tydelige budskap om fornorskning av det samiske folket og sorg over kulturtap, er musikken hennes en feiring av sterk samisk motstandskraft og samhold. På poetiske og banebrytende måter setter Ella Marie ord og toner på vonde følelser mange urfolk bærer på, i et forsøk på å forløse noe av det vonde. På denne måten inviterer Ella Marie sitt publikum inn i et personlig og trygt rom, hvor stoltheten over den rike, samiske kulturarven, står i fokus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *