Gammel Les Paul Conversion - restaurering

Gitar 9 replies 835 views

Ettersom jeg skal levere inn denne til litt TLC i UK nå i påsken så tenkte jeg skulle legge inn en tråd fra Det Gamle Forumet som sikkert er litt morsomt for noen der ute å følge med på;

Jeg har innsett at for meg så er det mye morsommere med gamle ting enn nye ting, og i den sammenheng så klarte jeg å spore opp eieren av en gitar jeg så for første gang for 15 (ish) år siden på gode gamle Guitar Workshop på Bekkestua. Litt mailing frem og tilbake med eieren og vipps så var jeg på vei hjem over hardangervidda, fyllesjuk og jævlig, med en gammel såkalt Les Paul Conversion i baksetet.

Gitaren har en lang og morsom historie, og kom til Norge tidlig på 70-tallet. Kort fortalt så ble jeg opplyst om at dette er en 1954/55 Les Paul som ble konvertert til en 59-type Sunburst LP før den kom til Norge. Dette vil si at gullakken ble fjernet, og den originale 3-delte lønnetoppen ble bragt frem for å etterlikne en Burst. I tillegg så ble det montert originale PAFer. Serienr i likhet med lakk på halsen var fjernet, 70-talls Kluson tunere ble montert, og på et tidspunkt så ble en Bigsby også satt på. Han som importerte den til Norge (en relativt kjent jazzmann) fikk på 90-tallet satt på en syyyltynn lønnetopp (laminat) og ny binding rund baut. Bindingen på kroppen er ørlite grann dypere enn originalt, mens bindingen på halsen er helt katastrofe. Bindingen ble gjort av en relativt legendarisk gitarreperatør her i Norge, viser at man ikke alltid kan ta et kjent navn som kvalitetssikring😂

Elektronikken er en blanding av originalt og nyere komponenter, og det er naturlig nok felt inn treverk og frest ut plass til PAFene. Her ble det dessverre kun brukt mahogny, så er nok en av grunnene til at den fikk en ny topp. Gitaren er utvilsomt en 54 eller 55, har heldigvis fått sammenliknet med en helt original 54. Vekten er abolutt i øvre sjikt på 4,2 kg. 

Gitaren slik den er nå er en litt trist skygge av seg selv, og spillmessig er den temmelig ræva i forhold til hva en 50-talls LP skal være. Mye av det er pga bindingen, er rett og slett skarp og jævelig. Lydmessig derimot er den muligens den feteste gitaren jeg noensinne har hørt. Myten om gammal LP med PAFer er «dessverre» helt sann. Nå skal den til en velkjent og svært dyktig luthier i UK som skal ta av laminattoppen og få restaurert og få frem den originale 3-delte toppen, samt fikse binding og en del andre ting. Jeg håper toppen er i ok stand, hvis den er helt herja så får vi finne en god løsning. Jeg liker jo litt herja gitarer så takhøyden er høy, men ettersom den originale gullakken er fjernet så er det sunburst som står øverst på listen. Den originale lønnetoppen er også ekstremt «flamey» så kan bli kult.

Gitaren har også en påstått historie fra UK som er veldig kul, denne skal jeg prøve å få bekreftet/avkreftet i UK så skal oppdatere tråden med info og bilder underveis i prosessen.

her er noen bilder av beistet;

Photo Attachment

Photo Attachment

Photo Attachment

Photo Attachment

Photo Attachment

Dette er slik den så ut før den fikk ny laminattopp - FLAMEY!:

Photo Attachment