Skip to content

Ella Marie solodebuterer med sterk låt til lillesøster

Hør "Sániid" her https://EllaMarie.lnk.to/Saniid

Ella Marie er en samisk artist og aktivist fra Tana i Finnmark. Gjennom syv år som frontfigur i bandet ISÁK, har hun blitt hyllet for sin energiske scenepersonlighet og lidenskapelige formidling av joik. Nå har hun bestemt seg for å gå solo, med tidløs og kraftfull popmusikk på nordsamisk.

Ella Marie debuterer med mektige og følelsesladde Sániid som betyr «ord» på nordsamisk.

"Sániid handler om søsterskap, og om det ubrytelige båndet jeg har til min lillesøster, Ayla. Låta kom ut av smerten jeg kjente da jeg så henne bli båret vekk av politiet under Fosenaksjonene i fjor, og den desperate følelsen av å ville trøste henne. Hun ble satt på glattcelle i timesvis, uten at jeg kunne komme i kontakt med henne, og det knuste meg å ikke kunne gjøre noe for å beskytte henne. Det at min lillesøster slapp alt hun hadde i hendene og reiste til Oslo for å kjempe ved min side mot menneskerettighetsbruddet på Fosen, betydde alt for meg. Det at hun skulle straffes for det, føltes så urettferdig., sier Ella Marie Hætta Isaksen". 

Søstrene står hverandre veldig nære, og deler et stort engasjement for aktivisme. Den 11. mars skal de til retten sammen, der begge er tiltalt av statsadvokaten i Oslo for å ha protestert mot det statlige menneskerettighetsbruddet på Fosen. Ella Marie har vært i ledelsen av Fosenaksjonen siden starten, og under de store aksjonene i Oslo sentrum i februar og mars i fjor kom lillesøsteren for å slutte seg til aksjonen. Da ble storesøsteren vitne til at lillesøsteren ble innbragt av politiet for å ha stengt hovedinngangen til Finansdepartementet.

Å være storesøster er den største og viktigste oppgaven jeg har fått så langt i livet, og det har utvilsomt formet meg til det mennesket jeg er i dag. I mars skal jeg og Ayla i rettssak sammen, tiltalt for å ha aksjonert i solidaritet med Fosen-samene. Jeg ønsket å gi ut denne låta i forkant av rettssaken som en kjærlighetserklæring til Ayla og resten av aksjonistene som står tiltalt. Det finnes ikke ord som kan beskrive eller bøte på den situasjonen vi er satt i, hverken på norsk eller samisk. Derfor har jeg kalt låta for Sániid (Ord), for å fortelle mine medaksjonister nettopp det: at selv uten ord, så står vi sammen i dette., sier Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2018, da hun gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK. Hun har siden brukt plattformen sin til å kjempe for samiske rettigheter, og har gjennom en årelang innsats for å beskytte samiske landområder blitt anerkjent som en av de fremste aktivistene og rettighetsforkjemperne i Norge i dag.

Selv om Ella Maries musikk bærer tydelige budskap om fornorskning av det samiske folket og sorg over kulturtap, er musikken hennes en feiring av sterk samisk motstandskraft og samhold. På poetiske og banebrytende måter setter Ella Marie ord og toner på vonde følelser mange urfolk bærer på, i et forsøk på å forløse noe av det vonde. På denne måten inviterer Ella Marie sitt publikum inn i et personlig og trygt rom, hvor stoltheten over den rike, samiske kulturarven, står i fokus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *